Apple představil 64-bit Aperture 3 s Faces a Places

Apple představil 64-bit Aperture 3 s Faces a Places

Apple včera představil novou velkou verzi foto editačního a management software - Aperture 3. Nová verze Aperture obsahuje více než 200 nových funkcí, včetně Faces, Places a Brushes. Nová verze stojí 199 dolarů, upgrade 99 dolarů.

Faces a Places se poprvé objevily u iPhota 09, Aperture je udělal jednodušší a rychlejší pro organizaci velkých foto knihoven. Vyčerpávající seznam nových funkcí je na stránkách Apple. (viz odkaz zde)

Aperture 3 zavádí nové nástroje pro vylepšování fotografií, včetně Brushes pro kreslení vylepšení obrazu na části fotografie, Adjustment Presets pro aplikování profesionálních foto efektů jedním kliknutím. Nové prezentace dovolí uživateli sdílet jejich práci tím, že dovolí kombinovat fotografie, audio, text a HD video.

Aperture 3 běhá jako 64-bit aplikace na Mac OS X Snow Leopardovi na Macích s Core 2 Duo procesory. (Tedy MacBooky počínaje MacBookem Core 2, MacBook Pro 17 z roku 2006, MacBook Pro 15 z roku 2007, Mac mini z roku 2007, Mac Pro je také 64-bit, takže lze předpokládat, že tam bude fungovat v 64-bit verzi)


Nová verze dovoluje uživatelům organizovat velké množství foto knihoven a dokonce větší flexibilitu pomocí Projektů, Faces a Places. Faces, stejně jako u iPhota umožňuje detekci obličeje a následně hledání a organizování fotografií podle lidí na fotografiích. Faces může být použita přes celou foto knihovnu nebo pouze u obličejů u vybraných projektů. Nový pohled zvyšuje rychlost organizační práce, Aperture 3 zobrazuje obličeje, které byly detekovány ale nebyly dosud pojmenovány.

Places dovolují uživateli prohlížet fotografie podle místa, kde byly pořízeny. Places automaticky dekóduje GPS data uvnitř fotografie. V Aperture 3 mohou být místa přiřazeny přesunutím fotografie do mapy nebo pomocí GPS informace z fotografie, sledovacích zařízení nebo iPhone fotografií.

Nová funkce Brushes dovoluje uživateli přidávat profesionální opravy na fotografie jednoduše kreslícím efektem do obrazu. Aperture 3 obsahuje 15 štětců, které dovolují nejoblíbenější efekty Dodge, Burn, Polarize či Rozostření, bez komplexity vrstev či masek. Brushes mohou automaticky detekovat hrany v obrázku a dovolí uživateli aplikovat nebo odstranit efekt přesně tam kde potřebují. Aperture 3 obsahuje hromady přednastavených úprav, které dovolují aplikovat specifický stel nebo vzhled na celý obraz jedním kliknutím. Může být vytvořeno vlastní nastavení, případně lze importovat nastavení jiného fotografa.

Prezentace (Slideshow) dovoluje uživateli vybrat jednu z šesti Applem navržených témat nebo si vybrat vlastní přechody, pozadí, okraje a tituleky, včetně vlastního hudebního doprovodu. Prezentace mohou být importovány přímo do iTunes a přeneseny do iPhone nebo iPodu touch. Fotografie mohou odeslány na tisk, může být z nich vytvořeno fotoalbum v tvrdých deskách nebo publikovány na Facebooku či Flickru, přímo z aplikace.

Včera jsem se pokoušel získat sériové číslo a Trial verzi Aperture. Email s číslem a odkazem pro stažení ani nedorazil, lze tedy předpokládat, že jsou všichni velmi zvědaví, co Aperture v 64-bit verzi vlastně dokáže. Asi stojí za to připomenout, že Adobe Lightroom je již 64-bit delší dobu, jen je třeba mu upravit nastavení.

Jak to bude vypadat mezi Lightroom a Aperture ukáže čas. V tuto chvíli však na Macích převažuje Lightroom. Abychom byli přesnější, podíváme se na čísla. Připomínám, že se bavíme o číslech na Macích. Zatímco Lightroom od roku 2007 stále navyšuje svůj podíl na trhu od 26,6% přes 40,4% (V roce 2008) až po 44,4% v roce 2009. Aperture zaznamenal v roce 2007 14,3% podíl, v roce 2008 mírný vzestup na 14,6 % aby v minulém roce poklesl na 12,5 %.

Výsledky pro Aperture tak nejsou příliš lichotivé. Svůj podíl mají také hardwarové nároky Aperture, které jsou nesrovnatelně vyšší než u Lightroom. Aperture byl u Apple jeden z nejhorších projektů za poslední roky, viz článek Těžké časy Aperture.

Poslat Apple představil 64-bit Aperture 3 s Faces a Places na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License