Apple oznamuje iPhone

Apple oznamuje iPhone

Steve Jobs začal prezentaci slovy: "Na dnešek jsme se těšili přes dva a půl roku". Všechny revoluční produkty změní vše během chvilky. V roce 1984, Apple přišel s Macem a změnil počítačový průmysl. V roce 2001 Apple přišel s iPodem a změnil celý hudební průmysl. A dnes přináší tři revoluční produkty této třídy. První je iPod se širokou obrazovkou a dotykovým ovládáním. Druhým je revoluční mobilní telefon a třetím je komunikační zařízení pro Internet.

Nejedná se ale o tři různá zařízení, jde o jediné zařízení, říkáme mu iPhone. Dnes Apple znovu objevil telefon.

Jobs dále vysvětlil, že smartphony poskytují telefon a e-mail a to co nazývá "dětským Internetem. nejsou tak chytré a nepoužívají se tak snadno

Ale my jsme řekli ne ... (volně přeloženo) Chtěli jsme jednoduchý produkt, který je mnohem chytřejší než tyto telefon a mnohem jednodušší pro používání. Takže jsme museli telefon vymyslet znovu.

iPhone nepoužívá klávesnici, dokonce ani stylus. Zařízení má novou technologii nazvanou Multitouch. Podle Jobse má Apple nejlepší ukazovací zařízení na světě, narodili jsme se s 10 takovými, s našimi prsty.

Podle Jobse je Multitouch mnohem přesnější než libovolný dotykový displej, ignoruje náhodné dotyky a podporuje "gesta" (dotyky více prsty). Nezapoměl dodat "Patentovali jsme si to.".

iPhone používá Mac OS X. "Začali jsme solidním základem", komentuje Steve Jobs. A proč spouštět tak sofistikovaný operační systém na mobilním zařízení? Má vše co potřebujeme, multitasking, síť, management spotřeby energie, bezpečnostní protokoly a správné aplikace. Má vše co potřebujeme.

iPhone nepostrádá synchronizaci s iTunes. Synchronizuje si kontaktní informace, kalendáře, fotografie, poznámky, záložky, emailové účty a vše lze přesunout na iPhone kompletně automaticky.

iPhone má obrazovku 8,9 cm (3,5 palce), 160 dpi. Je zde malé tlačítko "Home" a je opravdu tenký (11,6 mm), tenčí než jakýkoliv smartphone. Na jedné straně má iPhone přepínač (kolečko) pro ovládání zvuku, na stříbrné zadní straně je 2Mpx fotoaparát. V dolní části je reproduktor, mikrofon a dock konektor jako u iPodu.

iPhone má také senzor přiblížení, který automaticky deaktivuje obrazovku a vypíná dotykový senzor, když přiložíte zařízení ke tváři. Podsvětlování displeje detekuje aktuální světelné podmínky a podle toho upravuje podsvícení. Akcelerometer zjišťuje, jak držíte v ruce iPhone a nastavuje obraz horizontálně nebo vertikálně.

Demonstrace Steva Jobse začala funkcemi, díky kterým je iPhone podobný iPodu. Ikona iPodu v dolní části obrazovky po stisknutí zobrazuje seznam skladeb, Steve Jobs je prohlížel pomocí prstu nahoru a dolů. Otočil telefon a iTunes se přepnul do horizontálního režimu a zobrazil režim "Cover Flow". Jobs také ukázal na zařízení video.

Pokračoval slovy: "Chtěli jsme znovu objevit telefon. Co je nejhorší aplikací v telefonu? Volání! Je podivuhodné, jak těžké je volat z telefonu. Dnes můžete použít své kontakty jako nikdy před tím.

iPhone může synchronizovat data z PC nebo Maca a obsahuje "Vizuální Hlasovou poštu.". Popsal to jako "náhodný přístup k hlasové schránce", která vás dokáže navigovat ke zprávě kterou potřebujete.

iPhone je určen pro všechny čtyři frekvence GSM s EDGE, což je nejpopulárnější mezinárodní standard. Apple prý plánuje vytvořit také telefon 3G někdy v budoucnosti. Integruje připojení k Wi-FI a Bluetooth 2.0 a automaticky přepíná z mobilního telefonu na datovou síť k Wi-Fi, když se dostane k dosahu.

Aby demonstroval schopnosti telefonu volat, dotkl se obrazovky (konkrétně ikonky telefon) a prolétl adresář. Vybral Jonathana Ive, staršího vice prezidenta průmyslového designu. Phil Schiller pak volal Stevovi - bylo to viditelné pomocí čekajícího hovoru. Steve Jobs spojil oba hovor tlačítky a pak vytvořil konferenci.

Textové zprávy v iPhone vypadají podobně jako v iChatu - dialog je zobrazen v bublinách a dotyková klávesnice se zobrazuje níže. Telefonní foto management dovoluje používat zoom.

Internetová konektivita iPhone zahrnuje email schopný zobrazovat HTML s jakoukoliv IMAP a POP-3 emailovou službou. Apple také zahrnul Safari WWW prohlížeč. Jobs jej nazval prvním skutečně použitelným HTML prohlížečem na telefonu.".

Pomocí prstů můžete zvětšovat nebo zmenšovat stránky v Safari a obrázky. Yahoo bude nabízet "push" emailové technologie pro aktivní informaci o příchozím e-mailu. Tentokráte také na iPhone. iPhone podporuje Dashboard Widget, včetně počasí a akcií.

"Je to průlomový Internetový komunikátor", říká Steve Jobs , "Je to Internet ve vaší kapse". Následovala demonstrace iPhone, jak pracuje s Google Maps - našel Starbucks, přiblížil si jeho umístění a zavolal žertem, že si objednává 4000 latté. Eric Schmidt (CEO Google) blahobpřál Jobsovi a Apple za uvedení iPhone. Stejně tak Jerry Yang, spoluzakladatel a CEO Yahoo.

Apple také uvedl příslušenství pro iPhone, včetně stereo sluchátek, které obsahují mikrofon, přepínač a Bluetooth sluchátka.

Cena bude 499 dolarů s dvouletou smlouvou s operátorem za 4GB verzi a 599 dolarů za 8GB model se smlouvou. iPhone se ve státech bude prodávat v červnu. Apple předpokládá uvedení iPhone v Evropě někdy ve čtvrtém čtvrtletí 2007 a v Asii v roce 2008.

Apple bude prodávat iPhone exkluzivně přes Cingular (mobilní operátor v Severní Americe). Stejný poskytovatel nabízí Motorolu s iTunes a má se jednat o nejlepšího a nejpopulárnějšího operátora v zemi. iPhone je tak první plodem jejich vzájemné spolupráce. Stan Sigman (CEO Cingular) se připojil k Stevu Jobsovi a prohlásil, že je jeho společnost potěšena, že může distribuovat jeden z nejvíce očekávaných bezdrátových produktů.

Jobs tvrdí, že právě přišli na trh, kde lze prodat 957 miliónů kusů telefonů. V roce 2008 plánuje získat 1% z tohoto trhu. Věří, že mají nejlepší produkt na světě.

Poslat Apple oznamuje iPhone na facebook
Publikováno 30.11.2006
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License