Apple otevírá iBookstore pro samizdat

Apple otevírá iBookstore pro samizdat

Apple otevřel iBookstore všem, kteří mají zájem o prodej knih a nemusí to být jen velká nakladatelství. Kdokoliv se může přihlásit k nové službě  a pokud vyhoví relativně rozumným požadavkům, může prodávat vlastní knihy. Pro mladé a dosud neznámé autory to je rozhodně zajímavá zpráva. Škoda jen, že služba není otevřena (alespoň zatím) pro jiné autory než ty z Ameriky.

A co pro to potřebujete?

  1. Získat International Standard Book Number (ISBN) pro každou práci, kterou chcete publikovat. Získání ISBN je otázka dvou týdnů a cca 125 dolarů.
  2. Knihu musíte mít v ePUB formátu (musíte projít testem EpubCheck 1.0.5).
  3. Musíte mít účet u iTunes store
  4. Musíte mít DIČ od daňového úřadu v US (jinými slovy, musíte podnikat ve státech)
  5. Musíte zakódovat eBook se softwarem Apple. K tomu potřebujete Intelovského Maca s OS X 10.5. Kódovací proces přidává DRM ke knize, který zajišťuje, že kniha nebude distribuována mimo iPhone a iPad.

Není zřejmé, kolik si Apple ukousne z ceny, ale každý si může nastavit vlastní cenu a vybrat si zemi, ve které si přeje publikovat. Zároveň Apple také uživatele varuje, že Apple nevyplácí odměny okamžitě, ale po dosažení určité částky. Pokud tedy nechcete být vystaveni riziku, že peníze nedostanete tak rychle, můžete si vybrat někoho ze schválených agregátorů Apple. (Jinými slovy nakladatelství, které publikuje jménem několika autorů najednou a je tak vyšší pravděpodobnost, že cílové částky dosáhne rychleji a s jednotlivými autory se pak vyrovná agregátor.)

Poslat Apple otevírá iBookstore pro samizdat na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License