Android začíná ve Státech šlapat na paty iOS

Android začíná ve Státech šlapat na paty iOS

Apple Insider upozorňuje na webovou statistiku společnosti Quantcast, která publikovala data o využití webu v mobilních zařízení za srpen. Android podle těchto informací získal 2 % nárůst v podílu na trhu, zatímco ostatní platformy zaznamenaly pokles.

Quantcast uvádí, že v sprnových statistikách nezahrnul iPad. Těžko tedy říci, jestli iPad byl nebo byl zahrnut v červencových statistikách. Nicméně i přes tuto statistiku společnost Net Applications, který zahrnuje do statistiky iPad označuje iOS jako třetí nejpopulárnější platformu pro prohlížení webu na světě.

Apple v minulém roce ztratil 11% mobilního webového podílu díly Google. Google však získal dalších 6 procent od dalších výrobců telefonů. iOS má stále významný podíl na trhu s 56 % (2x více než Anroid). Ale současný trend může Apple způsobit problémy v blízké budoucnosti.

Současné závody mobilních operačních systému se v tuto chvíli odehrávají pouze mezi Google a Apple. Ostatní jako RIM OS (Blackberry) či Windows Mobile se pohybují maximálně okolo 10% hranice.

Někteří analytici se domnívají, že Apple opakuje chybu z doby uvedení prvního Maca, kde mu bylo doporučováno, aby uvolnil operační systém i pro další počítače a rozšířil tak grafický operační systém pod licencí i na levnější hardware. Apple se rozhodl jít svou vlastní cestou a v průběhu let jeho podíl na trhu s počítači klesl na současných cca 10%.

Podobně jako Microsoft, který kdysi začal vyvíjet grafický operační systém, protože jej dosud nikdo úspěšně neprodal (i v době startu Mac OS zde byly grafické operační systémy) také Google začal s vývojem "vlastního" operačního systému pro mobilní telefony. Google však začal s rozdílnou strategií. Nechtěl vázat systém na jednoho operátora a navíc uvolnil systém pro další výrobce. Trh v tuto chvíli na strategii Google zareagoval pozitivně, ostatně 17% podíl na trhu mluví jednoznačně - Google opravdu něco udělal dobře.

Otázka, který způsob je lepší zůstane zodpovězena časem. V každém případě Apple se nikdy nesnažil vyrobit "levný" telefon, vždy chtěl vyrábět "dobrý" telefon (zde nemluvíme pouze o softwaru, ale také o hardwaru). Že tato strategie vzhledem k ceně zatím Apple prochází hovoří 56 % podíl na trhu. To, že nejde pouze uvolnit operační systém a čekat, že se ho někdo ujme je vidět na "úspěchu" Windows Mobile.

Poslat Android začíná ve Státech šlapat na paty iOS na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License