Adobe: Zamyšlení nad otevřenými trhy

Adobe: Zamyšlení nad otevřenými trhy

Zatímco Steve Jobs se zamýšlí na Flashem, Adobe se zamýšlí nad otevřenými trhy a kvůli tomu spustilo kampaň ve 24 denících a web stránkách, včetně Wall Street Journalu a New York Times jako reakci na kritiku od Apple. Adobe nezapomnělo zveřejnit ani svou verzi otevřeného dopisu. Vzhledem ke včerejším článkům o aplikacích pro iPad a iPhone mi to přijde jako zajímavá shoda okolností. Ale podívejme se, o čem přemýšlí Adobe a o čem pak přemýšlím já:

"Genialitou Internetu je téměř absolutní otevřenost k novinkám. Novému hardware. Novému software. Novým aplikacím. Novým myšlenkám. Všechny mají svou šanci.

Jako zakladatelé Adobe, věříme že otevřený trh je nejlepší v zájmu vývojářů, majitelů obsahu i zákazníků. Svoboda výběru na webu uvolnila explozi obsahu a změnila to, jak pracujeme, učíme se, komunikujeme a zejména, jak se vyjadřujeme.

Pokud jsou webové části v uzavřeném systému, pokud společnosti vkládají obsah a aplikace za zdi, někteří mají opravdu úspěch - ale jejich úspěch přichází za cenu kreativity a inovace, která vytvořila z Internetu tuto revoluční sílu.

Věříme, že zákazníci by měli mít volný přístup k jejich oblíbenému obsahu a aplikacím, nezávisle na počítači jaký mají, jaký prohlížeč používají, nebo co jejich zařízení sluší. Žádná společnost - ať je jakkoliv velká nebo kreativní - by neměla diktovat, co můžete vytvářet, jak to můžete vytvářet a co můžete prožít na webu.

Pokud je trh volný, každý se skvělou myšlenkou má šanci posunout vývoj a najít nové zákazníky. Filozofie Adobe je postavená na předpokladu, že v otevřeném trhu, vyhraje nakonec ten nejlepší - a nejlepší cestou jako soutěžit, je vytvářet nejlepší technologii a inovovat rychleji než vaše konkurence.

To jsme se naučili, když jsem vypustili PostScript a PDF, dvě první a silné softwarové řešení, které pracovaly na různých platformách. Otevřeně jsme obě specifikace publikovaii a pozvali konkurenci, aby s námi soupeřila. Na začátku PostScript zaujal 72 společností, ale zůstali jsme na špičce, protože jsem stále inovovali. Naposledy jsme totéž udělali s Adobe Flash technologií. Publikovali jsme specifikaci Flashe - což znamená, že každý může vytvořit vlastní Flash přehrávač. A stejně tak i Adobe Flash technologie zůstala na špičce, díky neutuchající kreativitě a technické inovaci našich zaměstnanců.

Věříme, že Apple, který používá opačný přístup, udělal krok, kterým podkopává tuto další kapitolu webu - kapitolu, ve které počet mobilních zařízení převyšuje množství počítačů a kdokoliv může být publicistou a k obsahu může být přistoupeno odkudkoliv a kdekoliv.

Nakonec, věříme že otázkou zůstává: Kdo kontroluje World Wide Web? My věříme, že odpovědí je: nikdo - a všichni, ale zcela určitě ne jedna společnost.

Chuck Geschke, John Warnock
Spoluzakladatelé Adobe"

Hodně jsem přemýšlel, jestli mám dát tento článek do PR, ale nakonec jsem zjistil, že můj komentář k němu je natolik dlouhý, že ho je nakonec více, než vlastního otevřeného dopisu od Adobe. Ale zpět k otevřeným dopisům. Zatímco Stevovi Jobsovi stačilo napsat otevřený dopis na stránky Apple, Adobe muselo svůj dopis inzerovat v denících. Ale to bych docela pochopil. Steve Jobs je populární osoba, a i tehdy, pokud řekne jenom "Nope" se najdou se blázni, co ho hned citují. Zaujalo mne však, jak jednoduchým slohem je psaný otevřený dopis Adobe. Ačkoliv jsou pod ním podepsaní spoluzakladatelé Adobe, prostě mne nepřesvědčí, že to psali oni. Ale nejsem expert na angličtinu, raději si dopis rozebereme.

Začali pěkně, s prvním odstavce nelze než souhlasit. I když to platí trochu regionálně. Pokud chcete příklad, tak mohu zodpovědně prohlásit, že například v Číně nové myšlenky nemají vždy svou šanci. Na druhou stranu samostatnost Tibetu nebo svoboda slova nejsou zase také mladé myšlenky. Ale pojďme raději dále.

Jako zakladatel těchto stránek, věřím, že když budete otevřeně k těmto stránkám přistupovat, bude to ve vašem nejlepším zájmu. Ohledně svobody výběru na webu toho moc nevím, protože jsem několikrát narazil na stránky, kde chtěli nějaký Macromedia Player, který jsem na svém mobilním telefonu se Symbianem neměl. Ale zcela jistě technologie na webu změnily to, jak pracujeme. Věřili by jste, že jsme kdysi chodili do knihoven, abychom udělali výtah z nějaké knihy? Dneska máme strýce google a tetu Wiki.

Jistě je zcela špatné omezovat informace a chránit je. Třeba jako používat proprietární video uvnitř souborového formátu, který nikdo bez odsouhlasení licence nemůže používat. Také je samozřejmě nutné úplně všechny informace publikovat, proto se nám Adobe postaralo o to, aby Flash tyto informace poskytoval třetím stranám a nejúžasnější na tom, je kreativní lidé v Adobe to zajistili automaticky jako přidanou hodnotu.

Zákazníci by zcela jistě měli mít volný přístup k jejich oblíbenému obsahu a aplikacím, rád bych tímto tedy Adobe požádal, zdali by mi neposlali nejnovější Adobe Creative Suite 5, ještě jsem si ho nekoupil, protože jeho cena mi připadá příliš drahá na to, abych si s ním jen hrál.

Volný trh je upřímně řečeno utopie. Trh dávno není volný. Kromě státu, který uvaluje cla, kontroluje výrobu a distribuce a říká, co je droga a co mohou lidé konzumovat, protože to droga není. V některých případech mi to připadá rozumné, asi by nebylo správné pokud bych si v samoobsluze u kasy mohl koupit heroin. Ale vysvětlí mi někdo, proč je alkohol a nikotin volně dostupný, zatímco marihuna pěstovaná kvůli mastičce je omamná látka? Stejně tak je trh, zejména v americe zavalen softwarovými a jinými patenty, které se píší tak, že když si někdo patentuje tkaničky na boty, tak si to napíše tak, aby patent mohl příležitostně uplatnit nejen jako tkaničku na boty, ale také jako balící materiál s širokým využitím, zbraň pro sebeobranu a pohotovostní zásobu jídla pro případ akutního hladu místo špaget. V tomto prostředí vyvíjení software není volné a nikdy skutečně volné nebude. Je to smutné, ale nevyhrává ten nejlepší, ale ten s nejvíce patenty.

Nedokážu posoudit, co se Adobe naučilo, když vypustilo PostScript a PDF. Jenom vím, že PostScript byl poměrně drahou technologií, která Apple stála pár set dolarů za každou prodanou tiskárnu. Také to s tím otevřeným PostScriptem nebude tak růžové, protože proč by Apple musel jinak měnit PostScriptové zobrazování na monitoru za PDF v Quartz 2D u Mac OS X? Pravda, PDS není úplně totéž jako PostScript, ale moc velký rozdíl v tom nevidím. Adobe opravdu uvolnilo specifikaci Flashe, ale nějak se zapomnělo zmínit, že až do června minulého roku uvolněná specifikace obsahovala licenční ujednání, které nedovolovalo vytvářet přehrávače .swf formátu. Současná licence však stále neumožňuje používat kodeky jako Sorensons Spark. Kreativita zaměstnanců Adobe způsobila, že Adobe Creative Suite vychází ve 64-bit verzi pro Maca až po 4 letech. Tady se asi není moc čím chlubit.

Apple používá opačný přístup, protože si je vědom toho, že "Ve skutečnosti test lidí, kteří používají iPhone aplikace, měl lepší výsledky než testy lidí, kteří se pokoušeli používat web stránky na stejném mobilním telefonu." Jinými slovy, mobilní telefon je zcela jiná platforma a věřit, že flashová aplikace, byť úžasná na stolním počítači, nadchne mobilního uživatele je omyl, který si zaslouží, aby byl potrestán kompletním ignorováním. Adobe Flash není nový software, není nová aplikace, není novou myšlenkou a svou šanci už dostal.

A zase jsme u posledního řádku dopisu se kterým musím souhlasit. Web by rozhodně neměla ovládat jedna společnost. Jenom nechápu, proč dopis vyznívá tak, jako by to mělo být Adobe?

A mimochodem, pokud se divíte, že se tak často zmiňuji/cituji pana Nielsena, je to asi proto, že jsem hodně dlouho nečetl tak pěkné a zajímavé články, jako ty od něj.

Poslat Adobe: Zamyšlení nad otevřenými trhy na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License