5 mýtů o Zune HD - a nebo ne?

5 mýtů o Zune HD - a nebo ne?

Appleinsider je relativně seriózní server, nicméně trochu mě zarazil článek "From OLED to Tegra: Five Myths of the Zune HD". Nejsem schopen rozlišit na kolik se baví AppleInsider o technologii obecně a nakolik se AppleInsider věnuje konkrétní implementaci, kterou použil Microsoft. Přestože se podle mne jedná o dosti kontroverzní článek, uvedu jej v plném znění a můj komentář bude označen kurzívou:

Krátce po té, co jste si mohli myslet, že Microsoft vzdal svůj produkt Zune, a ustoupil k odkazům na neurčitý koncept funkcí, společnost přišla s novým zařízením obsahujícím OLED displej upravený pro mobilní zařízení, velmi výkonný a úsporný nový vícejádrový Tegra grafický procesor a podporu pro HD rádio. Problém je, že nic z těchto věcí nejsou pravdivé.

Se Zune HD, Microsft oprášil starou značku a aplikoval ji na nové zařízení nasměrované proti iPod touch. Aby jej odlišil, přidal k předchozímu modelu několik novinek. Bohužel stejně jako u předchozího modelu, to co Microsoft přidal je pouze mnoho povyku pro nic (Anglický originál zní all sizzle and no steak - samé prskání a žádný steak).

Mýtus 1: OLED je super technologie pro mobilní zařízení

Microsoft dal Zune HD nový OLED displej. OLED je zajímavá nová technolgoie, která používá vrstvo elektroluminiscenční organické sloučeniny, místo anorganického materiálu používaného v tradičním LCD, pro zobrazení obrazu. OLED panely nevyžadují podsvícení a mohou zobrazovat opravdovou černou barvu a poskytovat vyšší kontrastní poměr.

Nicméně, dnešní OLED panely jsou tmavější než standardní LCD, s typickým maximální výstupem 200 cd/m2 v porovnání se svítivosti 4-500 cd/m2 (iPod Touch má 462 cd/m2) u středních LCD. OLED také velmi špatně zobrazuje na přímém světle, protože OLED 100% emituje světlo, místo toho aby byl částečně odrážel jak je to u LCD.

Dobré kvalitní LCD používají přirozené světlo aby zlepšily jas obrazu. OLED nikoliv. To znamená, že pokud jej vezmete ven, OLED obrazovka je kompletně překrytá slunečním světlem. Pokud neplánujete používat své mobilní zařízení v temném sklepě, nechcete ani používat současné OLED obrazovky, a hlavně ne na mobilní přehrávači médií, které pravděpodobně budete chtít používat v různých světelných podmínkách.

Ačkoliv jsem hledal specifikaci zmiňovaných OLED displejů, nikde jsem se nedostal k parametru svítivosti nebo kontrastu, nemám ponětí odkud Prince McLean (autor článku na Apple Insideru), bral své informace a oproti čemu je ověřoval.Neříkám, že neměl pravdu, je možné že OLED displej, který Microsoft použil je opravdu tak špatný, nicméně jsem také viděl OLED displej (bohužel nikoliv naživo) u Nokie N85 OLED a tam mi výsledek nepřipadal tak špatný jako u Microsoftu. Všechny články, které jsem o OLED našel, zmiňovali jenom "pozitivní" parametry, ale např. svítivost jsem u nich nenašel, ale podívejme se co o nich píší na hw.cz (odkaz viz níže):

  • Oproti LCD, které zobrazují 262000 barev, dokáže OLED displeje podat více než 16 mil. barev
  • Mají velmi široký vyzařovací úhel, přesahující 160 stupňů
  • Obraz vypadá díky vysokému jasu a kontrastu mimořádně jasně a ostře
  • Displeje OLED mají malou spotřebu proudu a pracují při malém pracovním napětí
  • Mají rychlou odezvu: framerate - 60 - 150 fr/sec
  • OLED displeje jsou schopné pracovat i v mechanicky namáhaných aplikacích a jsou proto vhodné pro kapesní počítače, mobilní telefony aj.
  • Jsou lehce čitelné i za denního světla a při měnících se světelných podmínkách
  • Pokud jsou vyrobeny z plastů, je možné je i ohýbat nebo jinak tvarovat
  • Nepotřebují přídavný zdroj světla

Výstřel do tmy

Microsoft to ví, což je důvod proč demonstroval Zune HD v zatemněné místnosti. Engadget nafilmoval celou demonstraci, včetně neschopnosti zařízení zobrazit webovou stránku v podezřelé tmavé místnosti bez zmínky o této skutečnosti. Ve videu za zařízením je vidět i mihotavé světlo svíček.

Microsoft připravil demonstraci ve tmě, protože Zune HD vypadá zvenku příšerně, jeho kontrastní poměr prohlížený za ideálních podmínek se kompletně rozpadá. Engadget na stránkách Sony Walkmenu, který používá OLED bez svíček, kouře a zrcadel odhaluje, že černá v OLED displeji není opravdu černá.

A jsou zde další problémy s OLED. Nevydrží tak dlouho, protože elektroluminiscenční vrstva degraduje rychleji než u běžného LCD. Jednotlivé barvy také odcházejí v různých časech, modré pixel odcházejí jako první. Výsledkem je rychlý posun ve vyvážení barev, když zařízení odchází. Dále originální reprodukce barev v úplně novém OLED displeji je horší než u standardního LCD, ve výsledku má méně přirozené barvy a od začátku se vše jen zhoršuje.

Opět nemohu říci, zda se jedná o konkrétní typ použitého OLED displeje nebo se jedná o klamnou informaci, v každém případě recenzenti v cnet.com získali na pár hodin Zune HD, takže se můžete podívat sami (viz odkaz v dole). Obraz v běžném světle mi nepřipadal tak strašný, jak ho popisovali na Apple Insideru.

Mýtus 2: TEGRA procesor NVIDIE převálcuje současné mobilní procesory

Když si tedy odmyslíme OLED, co je to za procesor používaný Zune HD: je to skutečně zázračný čip, jak je prezentován, dosahuje neuvěřitelné bezprecedentního výkonu a vedoucí pozici v efektivnosti? Byly zkušenosti Apple s vývojem ARM CPU a vlastní fabrika na CPU překonány prvním pokusem Microsoftu o mobilní zařízení s web prohlížečem?

Tegra je postavena NVIDIÍ, což může nechat fanoušky Zune v domnění, že je to známkou vedoucího postavení na trhu, herní grafika jako na desktopu, které zdaleka přesahuje schopnosti standardní mobilní grafiky. Bohužel Tegra není zmenšená verze grafických CPU NVIDIE, je postavena na technologii, kterou NVIDIA získala koupením PortalPlayeru v roce 2007.

Jestli vám PortalPlayer připadá povědomý, tak to je protože Apple jej dříve používal pro čipy u MP3 přehrávačů až do 5 generace iPodu a původního iPodu nano. Apple dělal 90% obchodu, které PortalPlayer měl a pak tuto firmu opustil v roce 2006. Tvrdilo se, že hlavním důvodem bylo arogantní ohánění se jménem Apple. PortalPlayer byl zdevastovaný a nikdy se nevzpamatoval.

Když NVIDIA získala PortalPlayer za 357 miliónů, Craig Berger analytik Webush Morgan Securities tvrdil: "Tento obchod byl pro nás překvapením, protože jsou zde další firmy vyrábějící polovodičové součástky, které nabízí více technologií za méně peněz." a dodal že NVIDIA "si myslí, že bude mít větší šanci prorazit do Apple iPod (video) produktů, pokud bude vlastnit a integrovat PortalPlayer technologii."

Apple, PA Semi a smlouva o PowerVR

Nicméně NVIDIA se do iPodu nedostala. Místo toho Apple začal kupovat SoCs od Samsungu a koupil si vlastního výrobce čipu - PA Semi za pouhých 278 miliónů dolarů a zajistil si designovou licenci od Imagination Technologies na PowerVR SGC grafická jádra.

Takže NVIDIA Tegra vyrostla na chatrných základech čipu, který byl v páté generaci iPodu video. iPhone 3GS a poslední iPod touch modely mají optimalizovanou mobilní verzi GPU jádra pocházejícího ze Sega DreamCastu. Ačkoliv se PowerVR nedostali na trh se stolními grafickými kartami, kde by konkurovali ATI a NVIDII, stal se zlatým standardem pro mobilní grafické čipy.

GPU je však pouze částí příběhu. Tegra používá konvenční ARM11 CPU jádro (ARMv6), stejnou generaci, kterou používal originální iPhone, Zune, Nokia N95 a HTC Hero. Tegra CPU/GPU také používají DDR1 paměť, což přináší problém úzkého hrdla, protože díky limitům DDR1 paměti, procesor nemůže využít svůj výkon.

Na druhou stranu moderní Cortext-A8 používané v iPhone 3GS, Palm Pre a Nokia N900 a Pandora herní konzole reprezentuje poslední generaci ARM CPU jádra. Také využívá DDR2 paměťový interface, čímž mizí vážný výkonnostní problém s výkonem, který je u Tegry v Zune HD. Je obtížné udělat spravedlivé a přímé srovnání různých generací technologií, ale demonstrace NVIDIE při použití ARM11/integrované grafiky s Tegrou ukazuje 35 fps u Quake III. Stejný software na Coretext-A8 s SGX GPU jádrem dosahuje 40-60 fps.

Problém jádra Tegra

Tegra byla oznamována s "8 procesorovými jádry", ale jedná se o nesmysl. Marketingové oddělení prostě spočítalo logické bloky shodné se všemi mobilními grafickými procesory. CPU v Tegra je jednojádrový ARM11. Dokonce i kdyby Tegra podporovala vícejádrové CPU, Windows CE kernel použitý v Zune HD nepodporuje vícejádrový SMP, takže by nemělo smysl jej použít.

Další mobilní zařízení, které používá více ARM procesorů kvůli efektivnosti a úspoře nákladů, jako původní iPod který pracoval na dvou levných ARM procesorech nebo Nintendo DS, který používá ARM9 a ARM7 pro různé druhy úloh. Není zde však nic, co by mělo být "vícejaderného" na Tegře.

NVIDIA uvádí Tegru jako "Ultra Low Power", ale ARM11 CPU architektura nenabízí nic, co by nebylo k dispozici u jiných ARM architektur, žádné speciální úspory napájení nejsou větší než  u moderních procesorů jako Coretext-A8 v iPhone 3GS a posledním iPodu Touch.

A znovu můžeme jen hádat, proč byl Microsoft schopen hodnotit Tegru před Apple. Nebylo to díky mobilnímu průmyslu nebo hardwarové zkušenosti Microsoftu, ale spíš díky faktu, že Apple má vlastní zdroje pro návrh a výrobu pokročilých, sofistikovaných mobilních procesorů a nepotřebuje kupovat zoufalé výkřiky NVIDIE, aby používal technologie bývalého dodavatele Apple.

Mýtus 3: Zune HD není mobilní HD

Microsoft uvádí Zune HD jako zařízení schopné HD videa a HD Rádia, úmyslně uvádí HD jako nesmyslný marketingový termín. Jsou tady dva problémy: HD video zobrazení a výstup. Zune HD OLED obrazovka nemá dostatečně velké rozlišení ve smyslu HDTV. Obrazovka má pouhých 480x272, což je mnohem méně než iPhone/iPod touch s 480x320 (no dobře je to jen o 18 % více)

Co Microsoft tvrdí je, že Zune HD má možnost zobrazovat 720p HD video, minimálně pomocí HDMI doku. iPod touch je limitován na 480p (DVD kvalita videa) ale výstup může být bez doku pouze s komponzitním AV kabelem. To je softwarové omezení,nikoliv hardwarový limit který by se nějak podařilo prolomit Tegře.

Jestliže kupujete mobilní zařízení primárně proto aby fungoval jako pevně zamontovaný přehrávač filmů připojený do doku ve vaší HDTV, Zune HD nabízí v tomto směru nebývalé výhody. Na druhou stranu, pokud očekáváte že mobilní přehrávač vám umožní mobilní zážitky, iPod touch přinese obojí ve výrazně lepším rozlišení obrazovky, lepší displejové technologii, pokud ovšem neplánujete vždy zůstat doma ve svíčkami osvětleném sklepě.

Nicméně většina lidí se nebude na Zune HD dívat jako na druhý pokus Microsoftu o malý HD DVD přehrávače. Místo toho budou nadšeni podporou HD Rádia, protože si budou přestavovat, že HD vždy znamená "high definition" vztažené k HDTV.

Mýtus 4: Zune HD má high definition rádio

Bohužel, HD Rádio dostalo úmyslně zavádějící jméno. HD v HD Rádiu neznamená nic specifického, ale původně to bylo označení pro "hybridní digitální", protože HD Rádio je o nahrazování analogového rádia digitálním vysíláním. Nabízí všechny digitální možnosti, jako hybridní digitální vysílání, které umožňuje rádiím upravit současné analogové rádiové vysílání s digitální verzí, jakousi možnost jak rozšířit analogové vysílání bez jeho narušení.

Stejně jako tah v digitální TV, digitální rádio nabízí potenciál pro vyšší kvalitu a kapacitu pro více obsahu na stejné vlnové délce. Narozdíl od digitální TV, americká vláda se nerozhodla převést analogové vysílání rádia na digitální, jak to udělala u TV aby získala více prostoru v analogových frekvencí pro další účely (jako mobilní a datové služby).

Analogové rádio neodchází, takže nebudete potřebovat žádný konvertor pro vyladění starého rádia na digitální zařízení. Nový digitální signál bude spoluexistovat se starým, protože rádio nevyžaduje tak obrovskou šířku pásma jako tomu je u televize.

HD Radio není jediným možným digitálním formátem rádia, nicméně v tuto chvíli je jediným formátem schváleným regulačním úřadem v US.

HD Radio používá proprietární audio kodek nazývaný HDC, který stejně jako Microsoftí WMA je postaven na MPEG-4, ale není s ním kompatibilní. Není tedy žádným překvapením, proč Microsoft skáče nadšením u reklamy na svůj proprietární formát. Hlavní vysílací stanice, včetně ClearChannel podporují HD Radio, protože jim dovoluje vtlačit do vysílání více obsahu v několika kanálech při použití současného rádiového spektra.

Mezinárodní přijetí je slabé

Na rozdíl od relativně nedávného vypuštění digitálního rádia v Americe, Evropská Unie implementuje digitální rádio od roku 1999. V současném DAB (digital audio broadcasting) standardech se vylepšuje kódování pomocí moderního MPEG-4 HE-AAC a nazývá se DAB+. Nedávno se objevil další standard, který má ještě více zavádějící a nešťastné jméno než HD Radio: DRM (Digital Radio Mondiale). Stejně jsko HD Radio, udržuje zpětnou kompatibilitu s analogovým rádiem za použití hybridního digitální vysílání.

Stejně jako HD Radio, Evropské DRM a DAB+ mají vlastní problémy, které zabraňují širokému využívání těchto standardů, včetně nedostatku kompatibility mezi nimi. To je důležité pro Zune HD, protože to činí jeho hlavní funkci použitelnou pouze v Americe. To je také důvod, proč je Microsoft prodává pouze ve státech; kdo by taky mimo spojené státy kupovat mediální přehrávač s HD rádiem, který by nefungoval mi US a který není kompatibilní se standardy v jeho zemi?

A znovu, pokud jste zvědaví proč iPod touch nenaskočil na vlak HD Radia, je to protože proprietární nový standard není globálně použitelný, není po něm velká poptávka, tak tak pokrývá 85 procent pokrytí  z více než 2 000 rádiových stanic. A samozřejmě, Apple iPod je určen primární na přehrávání vlastní hudby a nikoliv rádia a pokud chcete internetové rádio, máte pro to aplikaci.

A pokud hledáte obyčejné rádio, nemusíte utrácet 300 dolarů za Zune HD. Přenosné FM rádia dostanete velmi levně a dokonce i mobilní HD rádio koupíte od 50 dolarů. Kolekce funkcí, které Microsoft zvolil aby převálcoval iPod touch vypadá ze všech úhlů podivná.

Mýtus 5: Zune HD hry a software vás udiví

Z hardwarového konce Zune HD aplikuje hodně pozornosti na nepříliš novátorskou technologii, ale je to vždy software ve kterém nová zařízení selhávají.

Ačkoliv je Microsoft největším dodavatelem software, Microsoft má schizofrenickou historii při vývoji mobilní softwarové platformy. Windows CE jako základ Zune HD je spíše vtip zamířený i do řad Microsoftu.

Původní Zune modely slibovaly velký herní potenciál přes beta "komunitní technical preview" XNA Game Studia 3.0 nástrojů. Místo toho Microsoft prostě vypnul zástrčku, opustil podporu pro současné Zune zařízení, aby se vývojáři mohli zaměřit na Zune HD. To je standardní operační procedura Microsoftu pro mobilní trh. Stejná věc byla provedena u prvních verzí Windows Mobile. Nejnovější Windows Mobile 6.5 dokonce nepracují na drahém hardware prodávaném minulý rok.

Překvapivě, Apple který je označován jako "nepřátelský k vývojářům" díky nejasnému procesu schvalování aplikací, které se objevily minulý rok, udržuje solidní a profitovatelnou mobilní platformou u všech iPhone a iPod touch modelů které kdy vyrobil. Přestavte si, že by Apple zahazoval podporu starších iPhonů, každý by byl s nekompatibilním firmware s novým hardware a developerskými nástroji.

Vlastní software Microsoftu pro Windows Mobile a Zune HD jsou stejně špatné. Mobilní verze Internet Exploreru stále nepracuje, přestože je na trhu od roku 1996. "Novinkou" v Zune HD je verze mobilního IE prohlížeče, který není postaven na kódu IE 4 z roku 1997 (který je stále ve Windows Mobile zařízeních), ale na mobilní verzi IE 6, která se datuje do roku 2001. To ponechává Zune HD téměř deset let za moderním WebKit prohlížečem používaným v iPhone, Palm Pre, Androidem a moderními BlackBerry.

Jestliže se Microsoft chová takto ve hrách a webových prohlížečích, co můžete očekávat od Zune software storu, z integrací médií a od třetích výrobců softwaru, které Microsoft opustil u Zune? Vrátí se zpět aby přivítali nové fanoušky, kteří budou kupovat zastaralý-při-dodání Zune?

Nehledě na velkou reklamu, Zune HD vypadá že selže ještě před příchodem na trh.

 

Poslat 5 mýtů o Zune HD - a nebo ne? na facebook
Publikováno 30.11.2008
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License