10 nejlepších produktů Apple všech dob

10 nejlepších produktů Apple všech dob

PC authority u příležitosti výročí MacWorld Expa v San Franciscu se rozhodlo podívat se trochu do historie Apple a vybrat jeho nejlepší produkty.

Čestná vzpomínka: Newton

Newton měl v sobě spoustu velmi dobrých myšlenek. Zařízení vypadalo tak, že se klidně mohlo dostat do Star Treku, když byl v roce 1993 vypuštěn.

Čestná vzpomínka: Mac OS 7.6

S opravami stability a vylepšeným managementem doplňků, optimalizací pro PowerPC čipy, byl tento operační systém dlouhodobým favoritem dokonce i po přechodu na OS X.

10. místo - Modrobílá G3

Tato verze Power Macu G3 byla dobrým příkladem toho, co Apple umí nejlépe - vytvářet silné počítačové systém, které úžasně vypadají.

Počítačová skříň vypadala nádherně, mnohem lépe než pozdější G5. Nicméně hlavném důvodem, proč ji měli IT administrátoři rádi byla její možnost upgradu. Neobvykle pro Apple, který nechce aby se mu uživatelé hrabali v hardware byl tento stroj velmi jednoduché otevřít. Dokonce tak, že nebylo nutné počítač vypínat.

9. místo - Macintosh II

První verze Maců nevypadaly v kancelářích velmi dobře. Mnoho uživatelům se nelíbila náhrada více částí počítače za stroj který obsahoval počítač i monitor v jednom. Nedostatek přístupu k interním komponentům moho lidí odradila. Apple toto vše opravi s nástupem Macintoshe II, Vzali Macovský design z malé krabice, vylepšili hardware a hlavně umožnili přidat velký monitor jako externí část celého systému.

8. místo - LaserWriter

LaserWriter by se dostal na žebříček trochu výš, nicméně je to úspěch pro dvě společnosti - Apple a Adobe.

Apple měl v polovině 80tých let problém, že se nemohl prosadit do kanceláří. Řešením Steva Jobse byl koncept kanceláře Macintoshe, kde by byly všechny počítače propojeny a sdíleli by tiskárny. LaserWriter byl prvním krokem tímto směrem a tiskárna samotná byla velmi populární. Snížila také náklady na DTP, dovolila novým časopisům aby vyrostly bez nutnosti miliónových nákladů, které byly nutné před příchodem LaserWriter.

Co činilo tuto tiskárnu tak výbornou byl PostScript. Kód byl vyvinut v XeroxPARCu a nyní vyvíjen malou začínající společností Adobe. Postscript umožňoval přesně vykreslit text v různých velikostech, čímž se stal dokonalým pro designéry a kohokoliv kdo potřeboval publikovat dobře vypadající dokumenty bez komerční tiskárny.

7. místo - iTunes store

Postupně, jak se rozšiřuje se stává iTunes store stále lepší a lepší myšlenkou. Před příchodem iPodu, prakticky jedinou možností jak dostat legálně hudbu do MP3 přehrávače bylo jít do obchodu a koupit s CD, manuálně jej naimportovat či stáhnout si MP3 soubory online a ohrozit sebe tím, že se dostanete do hledáčku RIAA.

6. místo - PowerBook 170

Samozřejmě, že všechny PowerBooky se kterými Apple přišel jsou nádherné, pokud však chcete znát počítač, který skutečně změnil způsob nazírání na přenosný počítač, byl to PowerBook 170.

5. místo - Apple II

Myslím, že počítač který přetransformoval garážovou společnost Apple do akciové společnosti s několikamiliónovým obratem si zaslouží alespoň drobné místo v tomto žebříčku.

4. místo - iMac G3

Jeden z nejkontroverznějších počítačů, které Apple kdy vyrobil, designově úplně jiný, než jakýkoliv dosud vyrobený počítač nejen u Apple. Zcela nové porty, chybějící disketová mechanika a další

3. místo - iPod nano

Ačkoliv iPod se obecně tvářil jako první verze zařízení do kapsy, teprve drobný Nano jej splnil.

2. místo - iPhone

Při spuštění iPhone, všichni novináři měli stejnou myšlenku - to chci. Evidentně i veřejnost měla stejnou reakci

1. místo - Mac OS X

Asi nemá smysl oponovat, že Apple by bez tohoto operačního systému již dávno nebyl Apple. Již od systému 7 Apple začal přemýšlet, kam půjde se svým operačním systémem dál, ale teprve koupě NeXTStepu ukázala ten správný směr.

Poslat 10 nejlepších produktů Apple všech dob na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License